|

Българите с три медала в двубоите и общо 9 отличия на Европейското за мъже и жени

01.04.2018

Българинът Георги Шиков спечели първите си медали от голямо първенство във вдигането на тежести, след като в категория до 105 кг на Европейския шампионат в Букурещ взе сребърното отличие в двубоя, както и два "малки" сребърни медала във всяко от отделните движения.

 

Шиков направи двубой от 388 кг (176 кг в изхвърлянето и 212 кг в изтласкването), като пред него се нареди единствено полякът Аркадиуш Михалски, който събра двубой от 396 кг (175 кг + 221 кг).

 

Трети в класирането се нареди арменецът с австрийски паспорт Саргис Мартиросян с двубой от 384 кг (182 +202).

 

Мартиросян беше най-добър в първото движение и там получава златото, но силният резултат на Михалски в изтласкването му осигури крайната победа.

 

Шиков, който на Европейското първенство през 2016-а година завърши 6-и, а миналата година 9-и, сега постигна най-добрия си резултат, при това в новата му категория до 105 килограма, припомня novsport.com. След първите два успешни опита на 172 и 176, той опита трети на 179, но не успя.

 

Във второто движение Шиков влезе в борба за златния медал с поляка, но Михалски вдигна 221 кг с което спечели златния медал както в движението, така и в двубоя.

 

Роденият през 1993-а година в Пловдив Шиков е златен медалист от Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010-а година, а това е най-големият му успех досега при мъжете.

 

В кат. +90 кг при жените - последната категория с българско участие -  Петя Стоименова се нареди пета. В предпоследния ден на шампионата Румяна Станчева се класира осма в категория до 90 кг с двубой от 197 килограма.

 

Така България завършва европейското първенство в Букурещ с два сребърни медала в двубоя на Стилян Гроздев и Георги Шиков и бронзов на Даниела Пандова. Общо отличията ни с тези в отделните движения са девет – злато, 5 пъти сребро и 3 бронза.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести