|

България със седем мъже и една жена на Световното първенство в Ашхабад

28.10.2018

Седем мъже и една жена изпраща България на започващото в четвъртък, 1 ноември в столицата на Туркменистан Ашхабад световно първенство по вдигане на тежести. На големия подиум се завръщат няколко изключително силни щангисти, сред които Иван Марков, Божидар Андреев и Васил Господинов. Световният вицешампион от 2013 и 2014 г. и европейски първенец от 2014 г. Иван Марков преживя няколко тежки операции на коляното и надеждите сега са, че всичко неприятно около него вече е история. Друг наш класен щангист – олимпийският шампион от младежките игри в Нанджин 2014 Божидар Андреев също вече е на линия, след като близо три години не тренира с националните отбори. Божидар е в отлична форма и това му позволи миналата седмица да стане европейски шампион в кат. 77 при 23-годишните на първенството в полския град Замошч.

 

В състава са и двамата ни вицешампиони от тазгодишното европейско първенство през април в Букурещ Стилян Гроздев и Георги Шиков. За Ашхабад ще пътува и „великана“ Васил Господинов, които в последно време също лекуваше леки травми. При жените имаме само една представителка – Даниела Пандова, но тя също заминава с реномето на медалистка от европейското първенство тази година в румънската столица, където спечели бронз.

 

„Не искам да натоварвам предварително с прогнози и очаквания нито един от нашите щангисти. Голямата ни цел е всеки да даде максимума от себе си по време на световното първенство. Имаме добър потенциал, но няма да е леко, тъй като конкуренцията ще бъде много голяма, а и мнозина от нашите излизат от дълго възстановяване след травми и контузии. Искам специално да благодаря на хората по места, на треньорите от центровете за усилията които полагат в подготовката на най-добрите ни състезатели,“ заяви преди заминаването старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992 г.

 

Ето и пълния списък на българските участници в Ашхабад:

 

ЖЕНИ:

  45 кг Даниела ПАНДОВА (Сливен, треньор Севдалин Минчев)

 

МЪЖЕ:

  55 кг Ангел РУСЕВ (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови)

  67 кг Стилян ГРОЗДЕВ (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови)

  73 кг Божидар АНДРЕЕВ (Сливен, тр. Пламен Братойчев)

  81 кг Иван МАРКОВ ( Бургас, тр. Георги Марков)

  81 кг Юндер БЕЙТУЛА (Добрич, тр. Тодор Кирчев)

109 кг Георги ШИКОВ (Пловдив, тр. Борислав Налбантов)

109 кг Васил ГОСПОДИНОВ (Асеновград, тр. Лъчезар Кишкилов)

 

Световното първенство в Ашхабад ще бъде първият голям турнир в щангите, който ще се проведе по новите категории. Наскоро Световната федерация по вдигане на тежести (IWF) утвърди новите теглови дивизии, като добави по две допълнителни при мъжете и при жените и сега те става общо по 10 във всеки пол. При мъжете са: 55, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 102, 109 и +109 кг, а при жените: 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 81, 87 и +87. Олимпийските категории в Токио 2020 обаче ще са само по 7, като при мъжете отпадат 55, 89 и 102 кг, а при жените 45, 71 и 81 кг.

 

Новото преразпределение означава също, че всички досегашни световни рекорди отиват в историята, като IWFще установи свои стандарти за всяка категория, над които ще се зачитат върхови постижения на планетата. Тази трансформация е третата в историята на щангите, предишната бе през 1993 г., когато също бе сменено тегловото разпределение.

 

Първите двама български щангисти (Даниела Пандова и Ангел Русев) заедно с треньори и ръководство заминават за световното утре, вторник, 30 октомври, с полет през Истанбул, излитането е в 16.00 ч. от Терминал 2 на Аерогара София. Останалите (без Георги Шиков и Васил Господинов) ще пътуват със сутрешния полет през Истанбул три дни по-късно – в петък, 2 ноември.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести