|

IWF опитва за трети път да глоби БФВТ

24.04.2017

Международната федерация по вдигане на тежести(IWF) опитва за трети пореден път да глоби Българката федерация във връзка със случая с 11 щангисти от преди две години.

 

 

Този път решението е взето на заседание на Изпълкома на IWF, състояло се на 2 април 2017 г. по време на Световното първенство за юноши и девойки в Банкок. Това е трети пореден път, в който Световната централа се опитва да наложи глоба на българските щанги, предишните два пъти бяха оборени от български юристи в Международния спортен арбитраж в Лозана(КАС), който се произнесе в полза на жалбите на БВФТ.

 

Единствената разлика сега е в размера на глобата, този път тя е наполовина – 250 000 щатски долара, които следва да се платят в срок от шест месеца, ако оспорване не спре отново решението.

 

„Пак ще обжалваме. Заедно с президента на БФВТ Неделчо Колев бяхме в Банкок, като предварително настоявахме за среща с Тамаш Аян, президент на IWF, както и за наше присъствие на Изпълкома. Самият Аян бе дал подобни индикации и бе казал, че ще говорим там по случая за да се изяснят и уточнят нещата по сложния казус. За жалост подобни срещи и участия в заседания не се състояха, отказаха ни разговори и разбрахме за глобата отново постфактум,“ заяви за www.wfbulgaria.com Радостин Василев, който наскоро спечели пред КАС второто дело за обжалване на поредната глоба от IWF.

 

Според Василев третото поредно налагане на глоба е световен прецедент и говори за очеваден натиск срещу БФВТ. „Този път на заседанието на Изпълкома в Банкок са били дори представители на адвокатската кантора от Швейцария, защитаваща интересите на IWF пред КАС. Това ще затрудни защитата ни, но смятам, че имаме отново аргументи и основания за обжалване. Не искам да се наемам с прогнози, но се надявам това да е последното подобно дело пред Международният спортен арбитраж в Лозана.  

--------------------

Както е известно, през март 2015 г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид „станозолол“ в пробите на 11 български щангисти от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“. Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прократурата.

 

Детайлните разследвания и допълнителни проверки, включително на IWF и на Българската държава,  дадоха достатъчно доказателства, че спортистите от националния отбор на България този път са станали жертва на чужда безотговорност. За това говорят и наложените от IWF персонални наказания на състезателите, които бяха силно редуцирани в сравнение с определените в правилника.

 

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести