|

Ново злато за България на еврошампионата в Прищина, нашите с общо 19 медала

30.09.2017
България спечели втори златен медал в двубоите на завършилото днес в в Прищина(Косово) Европейско първенство по вдигане на тежести.
 
При най-тежките 17-годишни кадети, в кат. над 94 кг Христо Христов просто премаза своите съперници. Шест успешни опита и злато в двубоя с общ резултат 355 кг. Христов записа успешни опити в изхвърлянето на 150, 155 и 160 кг, след това в изтласкването мина последователно без проблем през 185, 190 и 195 кг. Така състезателят на СКВТ Титан Варна изправари останалите с цели 23 кг. Втори остана Енцо Кюворге от Холандия с 332 кг, толкова има и бронзовият Арсен Марденов от Русия. Личен треньор на Христов е Живко Николов.     
 
Злато за България и в изхвърлянето на кат. 69 кг при 17-годишните кадетки. Мария-Магдалена Кирева грабна титлата в първото движение с 86 кг, след като премина с успех през 80 и 84 кг. В изтласкването обаче представителката на хасковската школа се справи в първи опит с 95 кг и след това два пъти не успя на 100 кг. Така възпитаничката на треньора Живко Архондев остана четвърта в крайното класиране със 181 кг. Шампионката е от Турция, пред две румънки, които щяха да са след нашата състезателка ако тя бе вдигнала 100 кг. 
 
Също при 17-годишните в кат. 85 кг при Златомир Ковачев от Смолян с треньор Милка Манева се нареди седми в двубоя и в двете движения с 275 кг(120 и 155).
 
„Добре е, че поддържаме традицията при младите неизменно да печелим медали на подобни големи първенства. Със златото днес Христо Христов доказа, че е един от най-талантливите млади щангисти на планетата, отдавна не сме имали толкова класен състезател при супертежките. Искам да благодаря на всички треньори по центровете за добрата работа и да пожелая нови успехи на младите ни надежди в бъдеще,“ заяви веднага след европейското първенство олимпийският шампион Иван Иванов, старши треньор на националните отбори.
 
Така само в двубоите България спечели общо 6 медала от шампионата в Прищина – злато за Ивана Петрова и Христо Христов, сребро за Галя Шатова и бронз за Мария Димитрова, Ангел Русев и Виктория Станева. Други шестима нашенци останаха на косъм от отличията, като се наредиха четвърти в крайните класирания. Общо с отличията в отделните движения нашите се завръщат от Европейското в Косово с 19 медала: 7 златни, 5 сребърни и 7 бронзови.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести