|

Преизбраха Неделчо Колев начело на БФВТ, показан бе уникален трофей

28.10.2020
 
 
 
С 28 гласа „за“, нито един "въздържал се" и "против", Неделчо Колев бе преизбран за председател на Българска федерация по вдигане на тежести. Извънредното Общо събрание бе свикано по искане на част от клубовете, но сега мнозинството гласува отново доверие на олимпийския медалист от Москва 1980 г. На събранието  днес присъстваха представители на 28 от общо 51 клуба в страната, от които реално действащи и с изрядни засега документи са 35.
 
С пълен консенсус бяха приети Годишният отчет, Финансовият отчет и Програмата за следващата година, която включва осигуряване на повече уреди за клубовете и постепенно обновяване базата на центровете. Неделчо Колев благодари за оказаното доверие и заяви, че ще продължи дейността си за просперитета на българските щанги. „В условията на световна пандемия и стриктни здравни мерки, БФВТ бе една от малкото, които успяха да проведат турнирите от държавния календар, имаме международни успехи със спечелени 4 златни и два сребърни медала от олимпийските квалификации преди световната пандемия за стопира спорта в началото на годината,“ каза още Колев. 
 
В последните години вдигането на тежести възвърна мястото си сред най-успешните български спортове със спечелени над 100 отличия от глобални и континентални шампионати. Общо 43 медала, от които 7 титли и 13 отличия само в двубоите са отвоювали нашите щангисти на световни и европейски първенства само през 2019 г. Божидар Андреев спечели медал във всеки елитен шампионат, в който участва, а общо титлите му през миналата година са три. Имаме двама световни шампиони за младежи, един европейски за мъже, бронз на световно за мъже, трима с европейски титли при младите…
 
На Общото събрание сега бяха гласувани и някои промени в ръководството на федерацията. За генерален секретар бе определен доц. Димитър Димитров, досегашният Борислав Гидиков ще насочи приоритетно усилия за подготовката и изявите на най-добрите български щангисти. Останалите членове на Управителния съвет освен президента и генералния секретар са Живко Архонтев, Кирил Панайотов и Иван Иванов. Гласувана бе и вътрешноведомствена комисия за проверка дейността на федерацията.
 
Делегатите първи видяха уникалния трофей, който ще бъде връчен на Музея на спорта
 
Пред Общото събрание за първи път бе представен един от най-ценните трофеи в историята на родното вдигане на тежести. В България вчера пристигна „Златната щангетка“ – уникалната стилизирана обувка, връчвана като приз на щангист № 1 в света за съответната година. Само трима българи са заслужили глобалната награда – Кръстев, Иван Иванов и Стефан Ботев. Трофеят е връчен преди повече от три десетилетия на Антонио Кръстев за невероятните му постижения. През 1987 г. свръхтежкият щангист получава световна известност с това, че в кат. +110 кг изхвърли най-голямата тежест в историята, като по време на световното първенство в Острава на 13 септември 1987 г. закова над главата си 216-килограмова щанга. Това постижение остава непокътнато близо 30 години. Антонио подобрява пет световни рекорда – 4 в изхвърлянето и един в двубоя (467.5 кг от Реймс 1987 г.)
 
Антонио Кръстев - един от най-славните щангисти, почина скоропостижно на 10 юли това лято на 58-годишна възраст при катастрофа с личния си автомобил в Минесота, САЩ. По заявено приживе неговото желание, БФВТ направи всичко възможно трофеят „Златна щангетка“ да пристигне в България за да бъде връчен с предстояща семпла официална церемония на Музея на българската спортна слава. Призът ще бъде със специално място в съкровищницата на родния спорт за да увековечи за поколенията успехите на един велик българин.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести