|

Спортният министър: МВР и Агенция по храните да влязат във фитнесите

24.03.2015

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че институциите трябва да започнат да контролират продажбата и дистрибуцията на хранителни добавки и стимуланти, защото техният произход и качество са на ръба на закона.

Според министъра именно от там произлизат допинг скандалите, в които редовно е намесен и българският спорт. Поводът за изказването му бе уличаването на целия ни национален отбор по вдигане на тежести в употреба на забранени вещества.

"Проблемът със забранените вещества същуствува още от времето на социализма. Всички вече знаят, че в съвременния спорт, за да печелиш титли, ти трябва много добър медицински щаб. Има два вида вещества - позволени и забранени. Медиците и фармацевтите така подготвят спортистите, че всичко да е в сферата на позволеното," коментира министър Кралев пред БНТ.

"Това, което не е ясно, е установяване на начина, по който забраненото вещество е попаднало при спортистите. В новата наредба за наказанията има значение дали умишлено или неволно, чрез подвеждане, състезателят е приел препарата. Наше решение може да има едва след като излезе окончателният доклад на лабораторията в Кьолн, който да каже дали съдържанието на капсулите е манипулирано", каза още спортният министър.

Той разкри и, че парите за издръжка на Федерацията по вдигане на тежести от страна на държавата са спряни. 

"В тази връзка трябва да се обърне внимание на фитнес залите, защото това, което се случва в тях е причината за подобни проблеми. Това е проблем, по който аз лично алармирах Комисията по младежта и спорта в парламента," заяви Кралев. 

Според него във фитнесите "ври от забранени добавки" и МВР и Агенция по храните трябва да действат по въпроса, за което са нужни промени в законите за производство и продажба на подобни вещества. У нас те са много либерални и задължително трябва да бъдат променени, категоричен бе Кралев. Той заяви и, че производството и продажбата им трябва да са стриктно регламентирани.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести