|

Трима български щангисти ще защитават евротитли в Ереван

08.04.2023

Управителният съвет на Българската федерация по вдигане на тежести определи треньорите и състезателите, които ще ни представят на започващото следващата събота в Ереван европейско първенство за мъже и жени. Днешното заседание в Русе бе ръководено от наскоро вписания нов президент Ариф Маджид и на него бе решено в арменската столица националите да бъдат водени от главен треньор Иван Иванови от личните треньори на състезателите - Кръстина Атанасова, Радослав Атанасов, Никола Колев, Пламен Братойчев, Борислав Налбантов. Окончателният треньорски състав към БФВТ ще бъде обсъден и гласуван на Общо събрание на сдружението на 31 май 2023 г., след одобрение от УС, предложен на Треньорска комисия.

 

Определен бе и съставът на българския отбор, ето кои ще ни представят на европейското в Ереван:

 

МЪЖЕ

  55 кгАнгел Русев (първи по заявка с двубой 265 кг) и Дениз Данев (четвърти по заявка с 245 кг)

  61 кгГабриел Маринов (трети по заявка с 285 кг) и Иван Димов (пети по заявка с 280 кг)

  67 кгВалентин Генчев (четвърти по заявка с 310 кг) и  Диан Пампорджиев (седми по заявка с 305 кг)

  73 кгБожидар Андреев (втори по заявка с 342 кг)

  89 кгКарлос Насар (първи по заявка с 380 кг)

109 кгВасил Маринов

 

ЖЕНИ

   45 кг Бояна Костадинова и Рени Русева

   49 Магдалена Димитрова

   59 кг Галя Шатова

+89 кгДжесика Иванова

 

 

На предишното европейско първенство България предизвика фурор, като спечели половината от възможните 10 титли при мъжете. В Тирана миналата пролет шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион бе Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов бе пети в двубоите. Сега в Армения Ангел Русев, Иван Димов и Валентин Генчев ще защитават евротитлите си от миналата година И още - във „вундертима“ на Иван Иванов на миналото европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият дори със злато. Общо от 10-те българи в Албания 4 бяха под 20 години, което бе заявка за добро бъдеще на родните щанги.

 

В Тирана миналата година България завърши с най-гръмкия си успех през новия век, а и за последните 30 години. Първо място в отборното класиране, вече не само при мъжете, а и в общата подредба. Пет титли в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови само в двубоите, а общо с тези в отделните движения отличията ни набъбваха до феноменалните 23, от които 13 златни. В класирането по нации бяхме убедителни победители, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. Успехът се засилва от факта, че участвахме само с 13 състезатели, а изпреварихме държави с по 17, 19, че и 20 представители.

 

Европейското първенство в Ереван е от 15 до 23 април. Пръв от нашите шампиони на подиума ще излезе Ангел Русев, който ще защитава европейската си титла в кат. 55 кг навръх Великден от 14.00 ч. българско време.  

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести