|

14-годишна в националния по щанги

03.02.2015
Старши треньорът Иван Иванов следи внимателно тренировката на Надежда Мей

14-годишна състезателка по вдигане на тежести се включи в националния отбор по вдигане на тежести за мъже и жени. Най-добрите български щангисти тренират под ръководството на Иван Иванов за предстоящото Европейско първенство през април в Грузия.

 

На лагера в Дианабад вече е и Надежда Мей, която е смятана за един от големите таланти в щангите. Надя ще навърши 15 години на 1 юли, но резултатите й са впечатляващи дори за по-големите възрастови групи. Това е причината ръководството на БФ Вдигане на тежести и треньорския щаб да включат родената в Русе състезателка на подготовка с първия ни тим.

 

„Следим Мей отдавна и внимателно я подвеждаме към големия подиум. Тя има огромен потенциал, който вече доказа в турнира за  Европейската купа при момичетата, където спечели медал. На Европейското стана призьорка при девойките. Сега лека-полека я внедряваме при жените, искаме да свиква с обстановката в националния отбор“, каза президентът на БФВТ Неделчо Колев.   

 

Бащата на Надежда Мей е виетнамец, а майка й „наполовина българка, наполовина рускиня“, както самата спортистка споделя. Пълното й име е Надежда Мей Нгуен, до този момент се подготвя и израства в русенската тежкоатлетическа школа, за което е благодарна на местните специалисти от Клуб „Русе“. На държавното първенство в Асеновград миналата година Мей събра двубой 126 кг в категорията на най-леките. На Европейската купа за 13-годишни момичета спечели бронз, а после на ЕП при 17-годишните девойки в Полша се нареди шеста с държавен рекорд и 123 кг двубой в кат. 44 кг.

 

„Отидох да гледам в залата в Русе тренировката на мой приятел и това се оказа решаващо за бъдещето ми, - разказва за първия си допир с щангите Мей. – Треньорката Кръстина Атанасова ми предложи да пробвам, след това ме окуражи и така лека-полека се запалих. А ето че вече съм и в българския национален отбор, един легендарен тим. Чувствам се добре, спокойна, но и силно респектирана, че тренирам заедно с толкова известни и опитни щангисти.“

 

Всички в състава определят Надя като скромна, отзивчива и приветлива. „Невероятен талант, много дисциплиниран. Впечатлен съм от нейния потенциал, но и от нейната мотивация. Във федерацията внимателно следим за това преходът й към големите да премине успешно, адаптацията да й помогне в израстването“, заяви старши треньорът на националния отбор мъже и жени Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992 г.

 

Ако всичко върви без проблеми и контузии, Мей ще се опита да намери място в състава за Европейското първенство през април в Тбилиси в кат. 48 кг., за което ще трябва да се докаже във вътрешните контролни.  Мечтата й е да участва на Младежки Олимпийски игри, а след това и на същинските. При мъжете и жените квотите за Рио 2016 ще се финализират като разпределение по държави по време на Световното първенство тази есен. В момента България е на позиция, даваща й право да прати петима щангисти на Олимпиадата в Бразилия. Тази бройка обаче не е окончателна и може да се промени, тъй като за крайното разпределение на квотите важи общият сбор от класиранията по точки на СП 2014 и СП 2015.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести