|

Асен Златев – един велик шампион на 60

23.05.2020
Един от най-великите български спортисти навършва днес 60 години. Олимпийският шампион Асен Златев празнува своя юбилей скоро след като издаде първата част от своята автобиография „Пътят на скитника“.
 
Той е роден на 23 май 1960 г. в пловдивското село Царимир. Останал от малък без баща, майка му търси помощ да го отгледа и вратарят на футболния клуб „Ботев“ (Пловдив) тогава - Михаил Карушков, й предлага да го запишат в местното спортно училище. Приет е с най-висок бал, а още тогава преподаватели и треньори съзират в неговата перфектна физика и силния му характер бъдещ шампион.
 
За олимпиадата в Москва той заминава едва 20-годишен и с актива от само една европейска титла, спечелена месеци преди игрите. Там поднася голямата изненада като печели епичната битка с големия фаворит на домакините от СССР Олександър Первий и другия много силен българин по това време - Неделчо Колев. Нашият юнак поваля големия руски богатир и записва една от най-красивите победи в олимпийската ни история. Медиите веднага извеждат заглавия: „Златев направи Первий - Вторий“.
 
Златев е едва 20-годишен когато ликува на олимпийския връх в Москва 1980, но след този триумф в продължение на 12 години съдбата злощастно го лишава от възможността да спечели още 3 поредни титли: заради бойкота на Лос Анжелис 1984, после поради върнатият щанги тим от Сеул 1988 и най-накрая заради внезапна висока температура в деня на контролното за определяне състава за Барселона 1992.
 
Междувременно Златев печели 3 световни и 5 европейски титли, а във витрината си подрежда общо 15 медала от големи първенства. Това са отличия само в двубоите, а общо с тези движенията медалите са над 40… Девет години е капитан на националния отбор. Завърша спортната си кариера като играещ треньор в Германия.
 
Други три важни факта в живота на Златев: никога не е имал проблеми с допинг, няма и „нула“ на нито едно официално състезание, нещо рядко срещано за щангист от световна класа със стотици участия. И още – няма нито една контузия в състезателната си кариера. И до днес всяка сутрин поддържа форма с щангата в спортната зала.
 
Асен Златев - един исполин с поглед на боец и желязна воля на непобедим шампион.
 
Българска федерация по вдигане на тежести честити юбилея на Асен Златев и му желае много здраве, сила и успехи.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести