|

БФ Щанги стартира нов проект за състезания при най-малките

12.02.2015
Президентът на БФВЩ смята, че първенствата на 13-годишните ще стимулират откриването на нови таланти

Българска федерация по вдигане на щанги предприема стратегически курс към популяризиране на тежката атлетика сред младото поколение. Най-новият проект вече е в ход от началото на годината с въвеждането на състезания за 13-годишни момчета и момичета. В календара на федерацията за 2015 г. са насрочени три турнира, които съвпадат с датите на държавните шампионати в отделните възрастови групи. Лично-отборните първенства са на 18-22 март в Сливен І кръг и на 21-25 октомври в Сопот ІІ кръг, а индивидуалният шампионат е на 17-21 юни в Хасково. По време на всички тези прояви ще се организират състезания за най-малките, което се случва за първи път в България.

 

„Новият проект е в синхрон с политиката на Международната федерация, която насърчава заниманията и състезанията при младите, желанието ни е да запалим децата по спорта, – твърди президентът на федерацията Неделчо Колев, двукратен световен шампион. -  Разбира се, това става по специални програми, с много по-леки щанги и натоварвания. В европейския и международен календар отдавна има първенства на 17-годишните, а отскоро се въведоха и за 15-годишни. В тази връзка Българската федерация осигури преди време детски щанги на 40 клуба в страната, предстои да оборудваме още 10 клуба, за да улесним и насърчим работата на хората по центровете“ каза Колев.     

 

Ранната спортна специализация не е новост в тежката атлетика и тя разви преди години уникални таланти в щангите. Сред най-показателните случаи са родените в България трикратни олимпийски шампиони Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу, които стартираха още като деца заниманията си и след това се превърнаха в легенди на световния спорт. Наим грабна златото в Сеул 88, Барселона 92 и Атланта 96, а Халил бе номер 1 на игрите в Атланта 96, Сидни 2000 и Атина 2004. Сега обаче тази специализация вече е залегнала като официална стратегия в програмите за развитие на Международната и Европейската щанги федерации.

 

„Заниманията се извършват по специални програми, подходът е много деликатен, постепенен, а детските щангите са много по-леки и с пластмасови дискове, – обяснява доц. Димитър Димитров от Тракийския университет, който е посветил специален труд и много години в изследване по темата.

 

Според него децата спокойно могат да започват с леки упражнения още на 10-12 годишна възраст преди да преминат към по-сериозни занимания, под грижите на утвърдените ни специалисти по места. Димитров си спомня, че преди години са организирани спорадични състезания у нас, например за 14-годишни, но сега за първи път те са в държавния календар като първенства и вече одобрени като стратегическа програма в политиката на Българската федерация по щанги.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести