|

БФВТ със специални мерки срещу допинга

29.09.2015

Специална дългосрочна Стратегия за работа с децата и против употребата на допинг подготвя Българската федерация по вдигане на тежести, съобщава официалният сайт на централата www.wfbulgaria.com. Новината бе обявена на пресконференция, на която присъстваха президентът на БФВТ Неделчо Колев, генералният секретар Борислав Гидиков, старши треньорът Иван Иванов и двамата състезатели Васил Господинов и Александър Димитров.

 

В съответствие с подготвяната Стратегия е и решението на Управителния съвет от следващата година да се назначи съюзен треньор, който да следи за работата по центровете и най-вече за ангажирането на повече деца и младежи в щангите към спортните училища и клубовете.

 

„Българска федерация залага много на работата с младите, преди две години въведохме състезания за юноши до 15 години и за деца до 30 кг, за които закупихме специални щанги, позволяващи вдигането на минимални тежести,“ каза Неделчо Колев.

 

„Трудностите по места идват от законовите разпоредби и наредбите, според които не се полага заплащане на треньор, работещ с по-малко от 15 деца. Това не винаги е възможно да се осъществи по центровете и така нашите специалисти, трениращи по 5 или 10 дечица няма как да бъдат осигурени с нормален статут в клубовете и в спортните училища,“ разясни Борислав Гидиков.

 

 

Стана ясно, че Управителният съвет на федерация подготвя по-строги мерки за борба с употребата на забранени медикаменти. Новата стратегия предвижда подписването на договори за поемане на по-голяма отговорност от страна на клубовете и на самите състезатели, които вече сами да плащат глобите при евентуални нарушения.

 

Старши треньорът Иван Иванов обяви състава за започващото след два дни Европейско младежко първенство за 20 и 23-годишни щангисти. За литовския град Клайпеда в сряда заминават следните 13 състезатели: до 20 г. девойки 53 кг Атанаска Илиева, 63 кг Ваня Лукова, 75 кг Джесика Иванова и Теодора Андончева, юноши 62 кг  Стилян Грозев и Петър Ангелов, 69 кг Мелкон Папазян, 77 кг Божидар Андреев и Николай Георгиев, 85 кг Александър Иванов; до 23 г. девойки 48 кг Даниела Пандова и Наталия Драганова, юноши 94 кг Ивайло Иванчев.

 

Четирима от тях – олимпийският шампион за младежи от Нанджин2014Божидар Андреев, Стилян Грозев, Петър Ангелов(син на известния наш щангист от близкото минало Севдалин Минчев), Ивайло Иванчев, Васил Господинов и Александър Димитров се подготвят за участие на Световното първенство за мъже, което е насрочено за края на ноември в Хюстън. Там ще се опитаме с наличните сега у нас едва неколцина конкурентно способни щангисти при мъжете да запазим поне няколко квоти за олимпийските игри в Рио2016. Програмата максимум при жените пък е спечелването на една олимпийска виза за Рио от Европейското първенство следващата пролет.

 

Както е известно, на миналогодишното СП  България бе завоювала позиции за 5 мъжки и две женски квоти, но те няма как да бъдат защитени в сегашната ситуация и за това целта е поне да се преборим за три. В щангите олимпийските визи се печелят чрез общото класиране по нации на Световните първенства в последните две предолимпийски години и с опция за максимум една допълнителна квота от последните континенталните шампионати.  

 

В края на пресконференцията Неделчо Колев уточни, че до момента няма наложена глоба на федерацията, която е направила всичко възможно последиците от случая през март т.г. да бъдат минимални за нас. Липсата на парично наказание се потвърждава от факта, че участваме във всички големи шампионати, като на последното европейско първенство в Швеция за 17 и 15-годишни тежкоатлети България спечели 14 медала(5 в двубоя и 9 в отделните движения).

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести