|

Българите се завръщат със 17 медала от европейското за младежи в Букурещ

27.10.2019

Българските щанги спечелиха общо 17 медала на завършилото днес в Букурещ европейско първенство за младежи до 20 и до 23-годишна възраст.

Последна от нашите на подиума излезе Джесика Иванова. В кат. над 87 кг при 23-годишните представителката на пловдивската школа с треньор Димитър Стойков събра двубой 212 кг, който и отреди пето място в крайното класиране.

Джесика започна с 90 кг в изхвърлянето, после вдигна 94 и не успя на 96 кг за петото място в движението. В изтласкването българката направи три безупречни опита – 105 кг, 111 и 118 кг за четвъртото място във второто движение. Шампионка е Мелике Гюнал от Турция с 233 двубой, пред Тайсия Чижикова (Русия) 225, бронзът бе за Мърси Браун от Великобритания с 224 кг, четвърта е Валентина Кисил от Украйна с 221 кг.

Така общата равносметката на българските щанги от европейското първенство за младежи в Букурещ е 17 медала, пет от които в двубоите: Ангел Русев, Божидар Андреев и Христо Христов са европейски шампиони, Стилян Гроздев е със сребро, а Валентин Генчев с бронз. Петимата взеха по три медала в категориите си, към тях Мария-Магдалена Кирева добави сребро, а Васил Маринов бронз в изхвърлянето. От 13 състезатели 12 са в призовите шестици...

„Искам да благодаря на треньорите по места, на всички от щаба на националните отбори и на ръководството на федерацията. Най-важното е, че почти всички от нашите представители в Букурещ се доближиха максимално до личните си постижения, които показваха в тренировките. Имаме талантливи младежи, сега въпросът е да ги запазим за спорта и да им създадем условия да се развиват,“ каза веднага след завършването на шампионата в румънската столица старши треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести