|

България почти сигурно взема 3 квоти в щангите за Рио

28.11.2015

България почти сигурно ще вземе 3 квоти в щангите за олимпиадата в Рио. Това стана ясно след като завърши нашето участие на Световното първенство в Хюстън. С двубой 368 кг Васил Господинов се нареди 19-и в крайното класиране на кат. до 105 кг, а със спечелените точки страната ни в момента е на 21-во място в общото подреждане от първенствата на планетата през тази и миналата година, според което се разпределят визите за Игрите в Бразилия през 2016 г.

 

„Сметките показват, че ще си осигурим място в зоната на 3-те квоти,“ заяви за www.wfbulgaria.com от Хюстън старши треньорът на националния отбор Иван Иванов. „В момента сме 21-ви в отборното класиране, а според правилника на Международната федерация класиралите се от 18 до 24 позиция ще участват с трима щангисти при мъжете в Рио. До края на шампионата остава само една категория – при супертежките над 105 кг. Там обаче Румъния и Испания няма как да ни изпреварят, това могат да сторят само Япония и Грузия. Дори това да се стане, ще бъдем в най-лошия случай 23-и, което също ни осигурява място в зоната на трите квоти при мъжете,“ смята Иван Иванов.

 

Крайното разпределението на олимпийските квоти от световните първенства ще стане ясно около 23 ч. в съботната вечер българско време, когато ще завърши битката в гр. А на последната категория при мъжете – над 105 кг.

 

Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992 г., не изключва възможността към тези 3 мъжки квоти да се добави още една при жените от Европейското първенство следващата година. Българско участие в Рио обаче може да има само при условие, че щанги федерацията ни успее да обжалва с успех глобата и възбраната, които са предвидени в регулациите на Международната федерация.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести