|

България с шансове да вземе Европейското през 2024 г.

14.09.2023
Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид проведе серия от срещи с по време на Конгреса на Световната федерация в Рияд, Саудитска Арабия. 
"Най-важната новина за нас от конгреса е, че България има възможност да вземе домакинството на Турция за Европейското първенство за мъже и жени през февруари, което е олимпийска квалификация в олимпийска година. Това е изключителен шанс, привилегия и признание за нашата федерация“, коментира Ариф Маджид.
 
На 9 октомври у нас за среща с министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев пристигат президентът на Европейската федерация Антонио Конфлити заедно с генералния секретар Милан Михайлович, за да обсъдят евентуалното домакинство.
 
Това ще е първата олимпийска квалификация изобщо, проведена в България. У нас ще се съберат най-добрите в щангите. Ако се постигне споразумение страната ни да поеме организацията и домакинството за Европейското 2024 , веднага щом се потвърди първенството следва да се създаде работна група и професионален екип, който ще се заеме с цялостната подготовка на събитието.
 
До тук се стигна, след като се Турция очаква официално да се откаже от домакинството си поради допинг провинения. В момента България преговаря неофициално да поеме организацията на Европейското, като има пълната подкрепа на президента на Международната федерация Мохамед Джалуд.
Важно е да се отбележи, че през последните години, от Олимпиадата в Токио до момента, България няма нито едно допинг провинение, което я превръща в добър кандидат за домакинството.
 
В Рияд Ариф Маджид се срещна и с президента на Федерацията по вдигане на тежести на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Харби, който е и президент на Организационния комитет на Световното първенство 2023. Те заедно обсъдиха по-тясно сътрудничество между двете федерации, които са в близки приятелски отношения. 
 
„Те са богата и ключова федерация и ние имаме тяхната подкрепа. Поехме ангажимент да им помагаме в треньорството и да им намерим добър треньор, който да води техните екипи. Доволни сме от лагера, който те ни предоставиха преди състезанието. Ние също имаме желание да направим за тях лагер в България“, каза още Маджид.
 
Той обясни, че Европейската федерация са се свързали Национална спортна академия с покана България да е една от държавите, която да издава сертификати за треньорство.
Представянето на българския национален отбор в Саудитска Арабия президентът на федерацията по вдигане на тежести коментира,  че най-важни са квотите за Олимпиадата в Париж и че медалите са на второ място. В момента България има три пълни квоти, но е важно как атлетите ни ще се справят на другите състезания.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести