|

Христо Христов с приза за втория най-добър щангист на турнира в Доха

24.12.2019

Българските щанги записаха нов престижен успех дни преди края на годината. На големия предолимпийски квалификационен турнир в Доха Христо Христов се нареди на второ място сред всички участници и грабна сребърния приз за общо представяне в надпреварата. Варненецът постигна и много силен резултат с двубой 400 кг, след като изхвърли 184 и изтласка 216 кг, което му осигури и три сребърни медала в кат. до 109 кг.

 

„Много силно представяне на Христов. 400 кг се смята за класика в неговата категория и говори за потенциал за класиране сред призьорите на всяко голямо първенство при мъжете, а Христо е едва на 18 години,“ коментира старши треньорът на националния отбор Иван Иванов.

 

Другият наш представител в Доха бе Юндер Бейтула, който в кат. 81 кг събра двубой 347 кг със 153 изхвърляне и 194 изтласкване. Така и двамата ни щангисти подобриха значително шансовете си за спечелване на визи за олимпиадата в Токио.

 

През годината Христо Христов стана още европейски шампион при 20-годишните на шампионата в Букурещ през октомври, а през юни грабна бронз в изхвърлянето на световното за младежи във Фиджи, където травма му попречи да завърши двубоя. Бейтула пък спечели трето място в изтласкването на световното първенство за мъже в Патая през септември.

 

„Лично президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян дойде да ме поздрави за успехите на българските щангисти и на българската федерация през годината. На няколко пъти в Доха пред ръководители на световната тежка атлетика той изказа своето задоволство от това, че българските щанги се връщат на победния път и ни пожела успех на олимпиадата в Токио,“ каза Неделчо Колев, президент на БФВТ.

 

Родните щанги завършват предолимпийската 2019-а със спечелени общо 46 медала, от които 7 титли и 13 отличия само в двубоите на световни и европейски първенства. България има двама световни шампиони за младежи, един европейски за мъже, бронз на световно за мъже, трима с европейски титли при младите…

 

Христо Христов, Юндер Бейтула и Божидар Андреев са с най-големи шансове от българите за спечелване на двете олимпийски квоти при мъжете.За тази цел те трябва да си осигурят място сред най-добрите осем в ранглистите, по които през пролетта ще се определят участниците в отделните категории на Игрите в Токио. До тогава предстоят още няколко престижни турнира – през февруари в Иран и в Малта, през март е световното за юноши и през април европейското за мъже в Москва.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести