|

Иван Марков прави разликата в Бундеслигата

23.02.2015

Европейският шампион и световен вицешампион за 2014 г. Иван Марков бе с основен принос за класирането на неговия отбор „Обригхайм“ за финала в щанги-шампионата на немската Бундеслига. Нещо повече - изявите на българина спомогнаха местният тим да си осигури домакинството на най-важния турнир, който ще определи клубния шампион на Германия, информира официалният сайт на Българска федерация вдигане на щанги wfbulgaria.com.

 

„Иван Марков прави разликата“ тръбят немските медии, които се скъсват да хвалят българина. „С един щангист от световна класа като българина и с неговите сензационни 202 точки, съперниците на „Обригхайм“ просто нямаха никакъв шанс,“ пише „Mittelbayerische Zeitung“.

 

В последния редовен кръг преди директните елиминации Марков регистрира през уикенда доста сериозни резултати – 172 кг изхвърляне и 205 изтласкване. Иван премина през 163 – 158 – 172 кг в първото движение и 195 – 203 – 205 във второто, като единственият му неуспех със много спорно съдийско решение бе на 203 кг.

 

В тима на Марков, този път отсъстваха трима от най-добрите германци, но въпреки това отборът победи със 799,8:720,2 т. състава на „Родинг“ и така си осигури ценното домакинство на финала. Миналата година тимът на „Обригхайм“ спечели среброто, а през 2013 бе шампион на Германия.

 

Личен треньор на Иван е неговият брат Георги, в при изявите му в Бундеслигата като мениджър му помага бившият еврошампион Румен Теодосиев. В клубното първенство на Германия отборите се срещат в кръгове всеки срещу всеки с по шестима в тим, резултатите се определят по сравнителна таблица.

 

Финалът тази година е насрочен за 9 май. Освен Марков, в Бундеслигата от българските национали се състезават още Ивайло Филев и Александър Димитров. И тримата, заедно с останалите си съотборници продължават да се подготвят в Дианабад за европейското първенство през април в Тбилиси.  

 

wfbulgaria.com

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести