|

КАС отмени глобата от $ 500 000 на българските щанги

28.01.2017
Българската федерация по вдигане на тежести спечели делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара. Решението стана факт, след като Международния спортен арбитраж в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови глобата за невалидна. Новината съобщи адвокат Радостин Василев, който отскоро защитава интересите на родната централа.
 
Решението на Международният спортен арбитраж(КАС) доказва, че мотивите на българската страна са били уважени при отсъждането по казуса като аргумент за това замесените български спортисти, треньори и федерация да не понесат още незаслужени санкции и последствия. Напълно се приети са аргументите на адвокат Василев за редица процедурни нарушения при взимането на решението
 
Така Българската федерация вдигане на тежести(БФВТ) стана първата успяла да отмени решение на Международната щанги федерация(IWF) за огромна финансова санкция. Това е третата голяма победа за българската страна по случая, след като през юни 2015 г. IWF уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая от март т.г. Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца. Този случай също бе без прецедент и драстичното намаляване на наказанията показа, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност
 
След това през миналата година КАС отмени първоначално наложената глоба, но IWF спря българите от участие на Олимпиадата в Рио и се опита повторно да глоби БФВТ с половин милион доларанещо, което сега КАС отново постанови като неправомерно и се произнесе в полза на българската страна
 
„Повторното Решение на КАС е нов категоричен сигнал от най-авторитетната правна институция в спорта  че вината е извън нас,“ заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев. „Отсъждането на Международния арбитраж е изключително ценно за българските щанги не само във финансов, но и в морален аспект. С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън компетенцията на спортисти и треньори и БФВТ и да защитим състезатели и наставници. За мен е много важно, че спасяваме бъдещето на млади наши таланти, които по неприятно стечение на обстоятелствата бяха въвлечени в този сложен казус. Благодаря на държавата, на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Кралев, както и на Българския олимпийски комитет в лицето на Стефка Костадинова. Всички те положиха огромни усилия, впрегнаха целия си наличен ресурс, всичките си възможни контакти и влияние за да помогнат да се разкрие истината и за това, случаят да бъде решен справедливо.“ заяви Колев.
 
Така за първи път в историята българските щанги успяха да убедят световните институции - включително и Международният арбитраж в Лозанада уважат твърденията на БФВТ и въз основа на това да не налагат предвидените тежки наказания за съответните спортисти. Досега всеки един подобен казус завършваше със сериозни санкции и огромни глоби за българското вдигане на тежести или за която и да е друга национална федерация. Според Неделчо Колев това е ново убедително доказателство, че този инцидент е коренно различен от досегашните през годините, в които бяха намесени български щангисти.
 
„Искам специално да изтъкна заслугите на адвокат Радостин Василев, който пое отскоро нашата защита и се справи отлично. Много малко са случаите, когато се оборва и анулира решение на Международна спортна федерация, още повече за глоба в размер на половин милион долара. Адвокат Василев обжалва и проведе защитата с печеливша стратегия, която прекърши аргументите на Международната федерация и наетата от нея масивна правна кантора. Редно е да се знае, че интересите на IWF се представяха от базирана в Швейцария авторитетна адвокатска къща, която се ангажира за най-комплицираните казуси и рядко губи дела,“ каза още Неделчо Колев.
 
Същевременно президентът на БФВТ отново напомни, че неприятният случай от последните години е повод да се засили контролът от всички държавни институции и спортни организации по отношение на употребяваните добавки и медикаменти. „Ние сме в непрекъснат контакт с Международната федерация и работим съвместно с президента й Тамаш Аян за да сведем до минимум употребата на забранени медикаменти в спорта. Нека всички бъдем по-внимателни и взискателни към производители и търговци, за да може с общи усилия да предотвратим подобни казуси, в които състезатели, треньори страдат заради чужда небрежност,“ каза още Неделчо Колев
 
„Ще е изключителен прецедент в международното право ако Световната федерация направи опит отново да накаже българската федерация,“ смята адвокат Василев, който пое отскоро делото, след като преди това друга наша кантора бе ангажирана със случая.
 
--------------------
Както е известно, през март 2015 г.. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид „станозолол“ в пробите на 11 български щангисти от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“. Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прократурата, която още разследва случая.
 
„Обещах да се борим до край, използвахме всички възможности и в резултат на това успяхме да сведем до минимум неприятните последици за българското вдигане на тежести“, заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести