-Г-н Колев, да започнем с добрата новинаглобата от 500 000 долара, която ви беше наложена от Международната федерация по вдигане на тежести, отпадна. Коментарът ви?
- Безкрайно много се радвам, че справедливостта възтържествува. Бяхме подали жалба и очаквахме положително развитие от Международния спортен арбитраж в Лозана. Глобата беше несправедлива и прекалено голяма. Благодаря на нашите адвокати, че си свършиха по отличен начин работата. Това е победа за България и родния спорт!

-Каква година изпратихте? Най-тежката може би, откакто сте начело на Българската федерация по вдигане на тежести?
-Прав сте. 2015 беше много напрегната и динамична година. Започна с този неприятен случай, в който щангистите и федерацията бяха забъркани

заради чужда
небрежност

и заради немарливостта на фирмата производител на хранителната добавка. След това пред нас като ръководство се оформи като приоритет трудната задача да се борим да спасим състезателите от тежки наказания и да докажем, че вината е извън нас. Така се и оказа и доказа, след като тестовете в двете независими и авторитетни лаборатории в Хамбург и в Кьолн категорично доказаха наличието на неупоменат в етиката и спецификацията забранен стероид станозолол в използваната хранителна добавка. До подобна констатация достигнаха и държавни институции в България. След собствена проверка в акредитираната лаборатория "Еврофинс" (Хамбург), Българската агенция по безопасност на храните веднага спря въпросната хранителна добавка „Трайбест“ от разпространение и производство, унищожи блокираните количества и наложи акт за административно нарушение на производителя. Същевременно Министерството на младежта и спорта излезе с категорично становище, че отговорността по случая е извън щангистите, треньора и Българската федерация. Изброеното дотук прави този инцидент коренно различен от досегашните през предишните години, в които бяха намесени български щангисти. Тук искам да добавя, че през 2015 г. – въпреки всичкоБФВТ имаше не малко успехи. България спечели в щангите общо 24 медала, три от които златни от европейски първенства за младежи и девойки. Все пак, в колко спорта можем да се похвалим с подобни отличия.

-Има ли някакви новини около делото, което водите срещу фирмата, заради която се забъркахме в последния голям допинг скандал?
-Няма нищо ново по този случай. Подали сме жалба, заведена е преписка  и очакваме следствието и Прокуратурата да се произнесат… Но засега нищо…

-Тази фирма излезе фантомсамо с 10 лева капитал и без адрес. Може ли да искате санкция сериозна и за собственика й?
-Силно се надяваме Прокуратурата и следствието да си свършат работата и да разплетат истината за този изключително неприятен случай докрай. БФВТ е най-заинтересована това да стане час по-скоро. Настояваме виновниците да си понесат отговорността и последствията. Засега обаче виждате, че няма нищо ново в разследването. Притеснението ни е, че и сега нещата ще се размият във времето. Настояваме час по-скоро властите и институциите да си свършат работата, да изяснят как и кой допринесе за поредния неприятен за България и за българския спорт случай. Европейските институции и Световната федерация също очакват да видят как ще завърши този случай.

-Има ли шанс да отпадне поне едно от наложените ни наказания? Нашите адвокати считат, че няма право за едно провинение да има три наказания.
-Надяваме се на справедливо решение. Видяхте, че дори Международната федерация прие, че сме жертва на чужда небрежност и драстично намали наказанията на нашите щангисти, което е без прецедент в нейната практика. Така Световната централа се съобрази и на практика прие нашите аргументи и редуцира наказанията. По тази причина сега настояваме по същия начин да получим и адекватна редукция на глобата и останалите забрани. Преди това и българската държава в лицето на министър Красен Кралев и ръководеното от него Министерство на младежта и спорта излезе с категоричното становище, че вината е извън щангистите, националния отбор и федерацията. Адвокатите са изградили своята теза, дано това да бъде взето предвид при решението на Арбитража.  

-Кога за последен път се чухте с Тамаш Аян? Какво си казахте?
-На Световното в Хюстън се видяхме няколко пъти. След това не сме