|

Нови три златни медала за България на Европейското

18.06.2024
България заслужи нови три златни медала на Европейското първенство за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция. Отвоюва ги Виктор Костадинов при по-големите и в категория до 67 кг. Състезателят на "Марица" - Пловдив беше безупречен и в двете упражнения на подиума в южната ни съседка и заслужено триумфира на подиума. 
Под ръководството на Иван Цанков и Борислав Налбанов обещаващият ни тежкоатлет приключи с двубой от 239 кг. Костадинов направи три успешни опита в изхвърлянето, след като последователно се справи със 102, 106 и 109 кг. В изтласкването българинът започна, след като всички останали приключиха и още с първата си тежест на 125 кг стана шампион. След това той преодоля и 130 кг, като непосилна за него се оказа само 135 кг, които въобще не му трябваха. За Костадинов това е втори пореден медал в двубоя, след като миналата година в Кишинев, Молдова, той заслужи бронзови отличия в двубоя и в изтласкването. 
Втори в категорията остана Елман Курданов (Азе) с 224 кг (100+124), а последен на почетната стълбица се качи Данило Куемжи (Укр) с 220 кг (99+121).
Така България вече има 10 медала от първенството в Гърция. Преди Виктор Костадинов, българите спечелиха други седем отличия. До 15-годишните Атанас Атанасов (55 кг) заслужи три сребърни медала. Николай Дончев (61) успя да изкове бронз в двубоя и в изхвърлянето, като в изтласкването се нареди четвърти. А Александра Николова (45) заслужи бронз в двубоя и злато в изтласкването. Димитър Дончев (61 кг ) се класира пети, а Нино Симеонов (55 кг). Петко Георгиев (55 кг) остана осми със 174 кг (80+94) при по-малките. Състезателят на Павел Христов в СТАРТ - Червен Бряг успя да направи само по един успешен опит в двете упражнения.
 
Участието на българския отбор на шампионата в южната ни съседка е подпомогнато от Деари Фууд България ЕАД. Компанията подсигури пълна екипировка за всички състезатели и треньори. Също така Деари Фууд България ЕАД предостави за подготовката на младите ни тежкоатлети специализираните протеини Terra High Pro, а също така и планира да финансира с премии и стипендии част от водещите ни състезатели при подрастващите.
Българското участие в Гърция продължава и в сряда.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести