|

Почина Наим Сюлейманоглу

18.11.2017

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал, съобщават турските медии. Легендарният щангист е издъхнал на 50 години в болницата "Мемориал-Атакьой" в Истанбул, в която му бе извършена трансплантация на черен дроб.

В края на септември Джобният Херкулес бе приет по спешност в лечебно заведение в Истанбул заради тежка чернодробна цироза. На 6 октомври му бе извършена животоспасяваща трансплантация, но преди седмица се наложи той отново да бъде опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив.

Българска федерация по вдигане на тежести изказва своите съболезнования към всички близки, приятели, колеги и почитатели на световноизвестния щангист.

 

* * *

Джобния Херкулес, както го наричаха специалисти и фенове, е роден в българското село Птичар през 1967 година. Той е считан за най-великия щангист в историята - има златни медали от Олимпийските игри в Сеул'88, Барселона'92 и Атланта'96. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст - през 1983 година подобрява световния рекорд. Заради политическия бойкот на страните от Източния блок пропуска Олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 година.

 

За България той е два пъти световен и три пъти европейски шампион. По време на Световната купа в Мелбърн през 1986-а емигрира в Турция, получава турско гражданство и променя името си на Сюлейманоглу. Като компенсация от турската държава, българското правителство получава $1 250 000 преди Олимпийските игри в Сеул.

 

До края на кариерата си Сюлейманоглу става още четири пъти световен шампион и подобрява общо 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести. За последно Наим бе официално в България през март тази година, когато плака над ковчега на легендарния треньор Иван Абаджиев.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести