|

СЪОБЩЕНИЕ НА БФВТ

17.08.2021

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) съобщава днес, че след извършен на 1 юли 2021 г. в България извън състезателен внезапен допинг тест, в пробата на щангиста Юндер Бейтула са открити забранени хормони на човешкия растеж.

 

Спортистът е уведомен за случая и за временното спиране на състезателните му права, въз основа и на инцидента, при който той не е бил открит за допинпроверка на 29 декември 2020 г. Бейтула има право да поиска анализ на проба Б и ако не приеме последствията, предвидени от IWF, ще може да поиска изслушване. Юндер вече бе наказан веднъж за наличието на забранени стероиди в негова проба и изтърпя две годишно наказание от 2013 до 2015 г.

 

„Бейтула бе освободен от лагера на националния отбор на България на 2 юни т.г., а от 11 юни е със спрени права заради това, че не е бил открит за допинг тест, съобразно правилата на Международната федерация. В настоящия случай отговорност за евентуална употреба на забранени вещества носи лично състезателят. БФВТ продължава политиката си на нулева толерантност към употребата на допинг и ще се съобрази с решението на проверяващите и на Международната федерация,“ заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов.

Виж на:  http://wfbulgaria.com/durjavni-otborni-purvenstva/

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести