|

Втора евротитла за България от Европейското в Солун

19.06.2024
Втора евротитла заслужи България на Европейското първенство за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция. Заслужи я Мария Александра Арнаудова (71 кг). Състезателката на Живко Николов в "Титан" - Варна беше безапелационна на подиума в южната ни съседка и обра всички златни отличия. Арнаудова направи шест от шест сполучливи опита и приключи с двубой от 165 кг (72+93).
В изхвърлянето Арнаудова преодоля последователно 66, 69 и 72 кг, а в изтласкването тя се справи с 88, 90 и 93 кг. Българката стана шампионка още в първия си опит във второто упражнение. Така Арнаудова извървя пътя до най-високото стъпало, след като миналата година на първенството в Кишинев, Молдова, тя остана втора в категорията.
Втора сега се класира Йоана Йонита (Рум) със 158 кг (69+89), а последна на почетната стълбица се качи Лисон Форестие (Фр) със 152 кг (68+84).
Другата българка в категорията Валентина Арнаудова се класира шеста в дебюта си на подобен форум. Тя също е представителка на "Титан", където се подготвя под ръководството на Живко Николов. Валентина събра двобой от 137 кг (60+77). 
 
България вече е с 16 отличия от шампионата на Стария континент. По-рано днес Бояна Костадинова (49 кг) грабна евробронз в двобоя, както и сребърни отличия в двете движения. 
Иначе Виктор Костадинов (67 кг) при по-малките взе три златни медала, като беше безупречен и в двете упражнения.
До 15-годишните Атанас Атанасов (55 кг) заслужи три сребърни медала. Николай Дончев (61) успя да изкове бронз в двубоя и в изхвърлянето, като в изтласкването се нареди четвърти. А Александра Николова (45) спечели бронз в двубоя и злато в изтласкването. Димитър Дончев (61 кг) се класира пети, а Нино Симеонов (55 кг). Петко Георгиев (55 кг) остана осми със 174 кг (80+94) при по-малките. Александър Бенунов (49) се нареди седмиа в дебюта си при по-малките.
Участието на българския отбор на шампионата в южната ни съседка е подпомогнато от Деари Фууд България ЕАД. Компанията подсигури пълна екипировка за всички състезатели и треньори. Също така Деари Фууд България ЕАД предостави за подготовката на младите ни тежкоатлети специализираните протеини Terra High Pro, а също така и планира да финансира с премии и стипендии част от водещите ни състезатели при подрастващите.
Българското участие в Гърция продължава до неделя.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести