|

11 български щангисти и щангистки заминават за Европейското младежко в Израел

27.11.2016

11 български щангисти и щангисти ще участват на Европейско първенство за младежи и девойки до 20 и до 23-годишна възраст. Първата група от нашите ще пътува в петък, а шампионатът започва в неделя и ще продължи цялата идна седмица в израелския град Ейлат. Ръководството на Българската федерация и щабът на националните отбори прецениха за Израел да се подготвят и пътуват младите ни надежди с шанс за призови места, които повече от месец тренират централизирано с националите в столичния комплекс Дианабад.  

 

Старши треньорът Иван Иванов е умерен оптимист за представянето ни в Израел: "Искам да благодаря на колегите за работата по центровете и по специално в Търговище, Русе, Варна, Кнежа, Сливен, Добрич, Пловдив, Бургас, Сопот, Хасково... Нека не тръгваме с голяма кошница и предварително да натоварваме състезателите с големи очаквания. Няколко от тях имат реални шансове за медали ако реализират своя потенциал. Надявам се да здрави, да имат ден и да дадат своя максимум по време на шампионата,“ заяви Иван Иванов, който е олимпийски шампион при най-леките от Барселона 1992 г.
 

 

Състав на българите за ЕВРО2016 в Израел, определен след последното контролно пвез уикенда:

 

До 20 г.:

48 кг Надежда-Мей Нгуен

53 кг Атанаска Илиева

+75 кг Джесика Иванова

---------------------

62 кг Стилян Гроздев и Диан Пампорджиев

69 кг Петър Ангелов

 

До 23 г.

48 кг Даниела Пандова

----------------------

56 кг Иван Миланов

69 кг Златко Минчев

94 кг Георги Шиков

105 кг Васил Господинов

 

На последното Европейско първенство до 15 и до 17-годишна възраст преди два месеца в Полша воденият от Иван Иванов отбор спечели общо 35 медала(20 златни, 10 сребърни и 5 бронзови, като в тази бройка са класиранията на почетната стълбичка в отделните движения и в двубоите). Само в двубоите медалите са 12, от тях титлите - 7, вторите места – 3 и третите – 2. От медалистите тогава, сега за Израел отново ще пътуват златният Стилян Грозданов, сребърната Надежда Мей Нгуен и бронзовият Диан Пампорджиев.

 

Стилян е и вицешампион от миналогодишното Европейско първенство в същата група на 20 и 23-годишните в Клайпеда(Литва), на което Атанаска Илиева и Даниела Пандова  спечелиха бронз. Тогава България се завърна с 4 отличия в двубоя и други 7 медала в отделните движения.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести