|

БФ щанги: „Категорични доказателства, че отговорността за допинга е извън националния отбор и федерацията“

24.04.2015

„Получихме категорични доказателства, при това от две независими и международно признати институции, че отговорността за допинг случая от преди месец е извън националния отбор и федерацията.“ Това заяви на пресконференция днес президентът на БФ вдигане щанги Неделчо Колев. „За първи път ние имаме истината само месец след инцидента и тя насочва разследването извън щангистите, треньора и федерацията.“ смята Колев, цитиран от официалния сайт на БФВЩ wfbulgaria.com.  

 

 

Твърдението е след като втора независима проверкатози път в най-реномираната световна допинг лаборатория в Кьолнпотвърди, че хранителната добавка „Трибест“ е замърсена с анаболния стероид станозолол. Седмица по-рано същото установи и заявеният от Агенцията по безопасност на храните тест в Хамбург, след което забрани продажбата на препарата.

 

Адвокатът на федерацията Борис Колев заяви, че централата възнамерява да се възползва от възможността за споразумение с Международната федерация, съобразено с новия антидопингов Кодекс на ВАДА, в който вече има опции за „порицание”, „забележка” и „няколкомесечно наказание”.

 

Ръководството на централата благодари на спортното Министерство и БОК за експедитивните и конкретни действия, довели до разплитане на случая и получаването на категоричен отговор откъде е дошъл проблемът. Подчертано бе изказването на министър Кралев от преди няколко дни, че „щангистите ни са абсолютно невинни“. Неделчо Колев обяви, че са пристигнали резултатите и от проби Б на състезателите, които са напълно идентични с проби А. И двата теста обаче няма информация за количеството на станозолола, а само за наличието му.

 

„Важно е, че сме оневинени и за първи път държавата, допинг лабораторията и останалите институции застанаха зад нас и заедно спомогнаха бързо установихме истината“ каза генералният секретар на БФ щанги Борислав Гидиков.

 

Европейският шампион Иван Марков каза, че състезателите веча са ощетени, тъй като са порпуснали без вина виновни първенството на Стария континент в Тбилиси. Щангистът заяви надеждата си, че отборът час по-скоро ще започне нормални тренировки.

 

Според Неделчо Колев, сега предстои не по-леката битка да се сведат до минимум неприятните последици за българските щанги въз основа на резултатите от проверките. Предстоят срещи с ръководството на Международната щанги федерация(IWF), както и използване на всички контакти и лобита, за да можебазирано на новите антидопингови разпоредби - да се избегнат или намалят евентуалните наказания на нашите състезатели и треньори. Шефовете на родната централа смятат, че при новопоявилите се факти, липсва основание и за налагана глоба. Те са получили уверения от ръководни фактори в спортното и олимпийско движение, че се прави всичко възможно да не пострадат без вина набърканите в случая състезатели и треньори.

 

Генералният секретар на БФ щанги Борислав Гидиков заяви, че инцидентът е повод да се затегне режимът с разрешителните за внос и продажба на хранителни добавки. „В момента всеки може да разпространява каквито си иска препарати само след едно уведомително писмо. Тази практика е опасна както за нас в спорта, така и за младежите, практикуващи фитнес Това категорично трябва да се промени с въвеждането на регистрационен режим. Всеки търговец и производител следва да носи пълна отговорност за своя продукт, предлаган свободно по фитнеси и магазини,” смята олимпийският шампион от Сеул 1988 г. Същото бе потвърдено Красимир Панов, съветник на министър Кралев

 

Старши треньорът на националния отбор Иван Иванов вярва, че щангистите ни ще участват на Олимпийските игри в Рио следващото лято. „Сега състезателите ще се готвят по клубовете, докато казусът не се изясни докрай и от международните институции. Много искам това да стане бързо и безболезнено за отбора, за да не пропускаме нито едно голямо първенство“, коментира Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992.

 

В края на пресконференцията Неделчо Колев призова медиите да помогнат с каквото могат за позитивното развитие на казуса и в международен мащаб за да може неприятните последици за българските щанги да се сведат до минимум.   

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести