|

Болки в палеца спряха младежкия ни олимпийски шампион на Световното в Хюстън

23.11.2015

 

Силни болки в палеца са причината Божидар Андреев да отпадне от участие на Световното първенство по вдигане на тежести в Хюстън. Божидар, който е младежки олимпийски шампион от Игрите в китайския град Нанджин миналата година, е почувствал остра болка по време на тренировъчните опити непосредствено преди състезанието в гр. D на кат 77 кг. Андреев от дълго време ликува травма в китката и засилените натоварвания сега очевидно са активирали старата контузия. Преди месец и половина Божидар Андреев грабна титлата в същата категория на Европейско първенство за младежи до 20-годишна възраст в Клайпеда(Литва), но явно стремежът към по-големи тежести е провокирал в момента болките в ръката.

„Всички наши щангисти бяха извикани в последния момент за участие на Световното първенство, повече от тях не бяха водили тренирали нормално в продължение на месеци,“ заяви от Хюстън старши треньорът на националния отбор Иван Иванов. „Никак не приятно да отказваш участие в последния момент, но това са реалностите, особено, когато дълго време нямаше тренировки и отборът бе разпуснат в продължение на месеци.“

По-късно тази нощ – от 3.25 ч. в понеделник срещу вторник българско време на подиума излиза другият ни представител в тази категория Александър Димитров, който е записан за участие в група C. Той е предпоследният наш щангист на шампионата в Щатите, последният е Васил Господинов, който ще се състезава в гр. С на кат. до 105 кг в нощта срещу петък от 01.25 ч. българско време.

Междувременно европейският шампион в кат. 62 кг Валентин Христов спечели бронз на първенството в Хюстън. Състезаващият се за Азербайджан българин стана трети, изпреварен от шамипона от Китай Лиюн Чен и от сребърния представител на КНДР Ким Юн Гюк.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести