|

България с 8 представители на шампионата за 20 и 23-годишни в Албания

14.10.2022
България ще бъде представена от 8 участници на започващото тази неделя в Дуръс Европейско първенство за 20 и 23-годишни щангисти. В албанския град ще вдигат 3 девойки и 5 младежи, водени от еврошампиона за мъже от тази пролет Ангел Русев, който обаче сега се „качва“ в кат. 61 кг. Отново клубовете на състезателите поемат разноските по участието, след като непредадените навреме отчети и поредните неразбории на сегашната управа възпрепятстват финансирането на Българската федерация. Същата бе ситуацията и преди два месеца когато пак центровете поеха разходите на младежките ни национали за Европейското за 15 и 17-годишни в полския град Рашин.
 
Сега, в състава за Албания отново най-много са представилите на русенската школа, които са половината от нашите участници. 
 
Ето и българския състав за европейското в Дуръс:
 
ДЕВОЙКИ ДО 20 Г.:
Кат. 45 кг Рени Русева (Русе, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови)
 
ДЕВОЙКИ ДО 23 Г.:
Кат. 49 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)
Кат. 59 кг Галя Шатова (Карлово, тр. Иван Лухов)
 
МЛАДЕЖИ ДО 20 Г.:
Кат. 55 кг Денис Данев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)
Кат. 67 кг Денис Мехмед (Пловдив, тр. Борислав Налбантов)
Кат. +109 кг Мартин Тошев (Червен бряг, тр. Илиян Илиев)
 
МЛАДЕЖИ ДО 23 Г.:
Кат.  61 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)
Кат. 67 кг Диан Пампорджиев (Пловдив, тр. Димитър Стойков)
 
На последното европейско в тези възрастови групи преди година в Рованиеми (Финландия) България завърши с актив от 4 медала в двубоите: 2 сребърни (на Надежда Мей-Нгуен в кат. 49 кг и на Валентин Генчев в кат. 67 кг при 23-годишните) и два бронзови (на Габриел Маринов в кат. 61 кг и на Иван Димов в кат. 67 кг при по-младите), а общо с тези в движенията спечелихме 11 отличия - 6 сребърни и 5 бронзови. Преди две години пък на шампионата в Букурещ България отвоюва 17 медала, пет от които в двубоите: Ангел Русев, Божидар Андреев и Христо Христов бяха европейски шампиони, Стилян Гроздев грабна сребро, а Валентин Генчев - бронз. Петимата взеха по три отличия в категориите си, към тях Мария-Магдалена Кирева добави сребро, а Васил Маринов бронз в изхвърлянето. От 13 наши състезатели 12 бяха в призовите шестици.
 
Европейското в Албания започва тази неделя и ще продължи до 25 октомври.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести