|

Българските щанги се включиха в световна благородна кампания

11.11.2022

Българска федерация по вдигане тежести (БФВТ) се включи в благородна инициатива с ученици, като поднови участие в прекъснатата доскоро заради пандемията кампания "Седмицата на бащата".Представителятна федерацията Марин Милашки беше поканен във 2-роСУ „Акад. "Емилиян Станев", където нашироко разкри значителна част от богатата и изключително успешна история на българската тежка атлетика.

 

В столичното училище на децата беше показана "Златната обувка" на вече покойния Антонио Кръстев, който заслужи отличието през 1987 година. Ценният трофей е раздаван от световен концерн за най-добър щангист в света. "Златната обувка" от няколко години е у нас, след като беше дарена от жената до Кръстев, с която той живееше в САЩ, а БФВТ направи всичко възможно тя да не се загуби и да бъде запазена за поколенията.

 

Учениците видяха също така и шампионската купа, която България заслужи на последното Европейско първенство за мъже и жени в Тирана. В Албания родните тежкоатлети спечелиха пет от общо десетте златни медала при мъжете.  

 

"Почувствахме горди от постиженията на българските спортисти във вдигането на тежести. А купите, медалите и "Златната обувка" бяха истинско вдъхновение за всички нас", обяви пред учениците от втори "Г" клас класната им Офелия Камберова.

 

С тази инициатива БФВТ цели да популяризира спорта като цяло сред подрастващите, чрез който да бъде подобрено общото здравословно състояние на дежа и младежи. 

 

Кампанията води началото си от 2013 г., когато 10 неправителствени организации се обединяват около целта общественото внимание да бъде насочено върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето.

 

"Да бъдеш Баща" е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 40 държави на 5 континента. Целта на MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести