|

Допинг случаят с щангистите се решава на 10 юни във Вроцлав

08.05.2015

Допинг случаят с българските щангисти се решава на 10 юни 2015 г. по време на Световното първенство за юноши във Вроцлав. Това обяви президентът на Българската федерация Неделчо Колев по време на днешното редовно общо събрание на централата. Първоначално нашето предложение е било за „споразумение“, но от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) са предпочели преди това да насрочат „изслушване“ по казуса, което те са определили да бъде пред специален панел по време на юношеския шампионат в Полша, съобщава официалният сайт на БФВТ wfbulgaria.com.

 

Стана ясно, че федерацията ще пледира да няма наказания и глоба, или - ако това е невъзможнопоне те да бъдат минимални, за да може отборът да започне отново подготовка за Световното през есента и за Олимпийските игри в Рио следващото лято. От решението на 10 юни зависи и евентуалното предприемане на следващи юридически стъпки по казуса. „Най-голямата ни грижа са тези четирима, които вече имат предишни наказания и как да направим така, че да ги запазим за спорта“, заяви Неделчо Колев. Адвокатите на централата се подготвят за срещата във Вроцлав, междувременно във федерацията са получени предложения за международна юридическа защита от водещи американски и английски кантори, което също е показателно.

 

На общото събрание днес представителите на 35 клуба приеха отчета и бяха подробно запознати с последните турболентни събития в българското вдигане на тежести. Подчертани бяха думите на министърът на младежта и спорта Красен Кралев, с които той напълно оневини федерация, спортисти и треньори по казуса с 11-те положителни проби на наши национали.

 

„Получихме категорични доказателства, че Българската федерация стана жертва на немарливост. Някои много бързо опитаха да очернят щангите, бяхме подложени на огромен натиск, но се доказа, че вината не е в нас,“ каза Неделчо Колев и добави, че дори „хора от нашите среди, от българските щанги, са изпращали писма срещу нас в Международната федерация, като например едно ниско човече.“

 

Гласувано бе и връщането на предишното название на централатаБългарска федерация по вдигане на тежести, което поради съдебни спорове и юридически причини напоследък бе заменено с „Българска федерация по вдигане на щанги“. Споменато бе, че БФВТ се включва в активната кампания съвместно с Министерството на младежта и спорта и БОК срещу употребата на нерегламентирани и неизвестни медикаменти във фитнесите и залите за физически упражнения. Неделчо Колев запозна присъстващите с Новата програма на федерацията за разширяване дейността сред подрастващите и намерението да се закупят нови 10 комплекта детски щанги за тренировки с малчуганите по центровете.  

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести