|

ХАОС И САМОУПРАВСТВО ВЪВ ФЕДЕРАЦИЯТА ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ

20.05.2022
Седмица преди eвропейското първенство за мъже и жени, изтъкнати треньори и деятели по вдигане на тежести от цялата страна разпространиха следното становище:
 
ХАОС И САМОУПРАВСТВО ВЪВ ФЕДЕРАЦИЯТА ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ
 
 
За последния олимпийски цикъл (2017 - 2021 г) състезатели по вдигане на тежести спечелиха за България от световни и европейски първенства общо 166 медала (!), от които 62 златни, 61 сребърни и 43 бронзови медала. Това е атестатът на екипа треньори и специалисти за работата им през последните 5 години.
 
Седмица преди Европейското първенство за мъже и жени този месец в Албания отлично работещата до този момент машина за „производство” на медали за България от най-елитните първенства на планетата бе затормозена. Незнайно защо и като „благодарност” за посочите по-горе резултати действащият към този момент „служебен” президент на БФВТ (защото иначе си има законно избран такъв) започна чистка сред треньори и специалисти на националните отбори.
 
Напълно безотговорно и без каквото и да е основание той спира възнагражденията на трима треньори от националния отбор, между които е старши треньорът Иван Иванов. Освен това се готви да обяви конкурс за техните места. Тези налудничави действия се извършват без санкцията на Управителния съвет и в разрез с разпоредбите на Устава на БФВТ.
 
Този самозван и крайно агресивен „реформатор” не е влизал в тренировъчната зала на националния отбор повече от 14 месеца и въобще не е наясно с това, което се върши там. Едновременно с това, напълно своеволно и нагло, се впуска в наказателна операция срещу всичко работещо в системата на българските щанги, незачитайки закони, устави, правила и норми на взаимоотношения, утвърдени от години за работещите в системата на българския спорт.
 
Може ли, от 03.01.2022 година досега треньори и специалисти да работят целодневно, ползвайки за това време само  5-6 почивни дни и да не получат никакво трудово възнаграждение, което освен всичко друго е изрично фиксирано в Договора между ММС и БФВТ за дейност на федерацията през 2022 година?
 
Може ли, след единодушно решение на УС по отношение състава на ангажираните лица по изпълнение Проекта на БФВТ за дейност през 2022 година  и размера на техните възнаграждения, служебното лице Неделчо Колев да спре изплащането им?
 
Може ли, треньори с доказан принос към успехите на българските щанги през последните 7-8 години, възстановили авторитета им от най-добрите времена на този спорт, да бъдат отстранени от работа от човек, който нито има преки впечатления от дейността им, нито съответните основания? Нещо повече - това се извършва от един единодушно бламиран и отстранен от ОС на БФВТ бивш президент, който е доказал неспособността си, както да управлява федерацията, така и да подържа елементарни взаимоотношения с преобладаващата част от работещите в системата на българските щанги.
 
Може ли треньори, след като са работили повече от 2-3 години с групи от по 3-4 състезатели и са ги подготвили за спечелването на медали, да не могат да ги извеждат на подиума на предстоящото европейско първенство, да нямат билети за пътуване, акредитация и пр.? И всичко това отново без санкция на УС на федерацията.
 
Уви, засега се оказва, че може.
 
Счита се, че обществена организация (сдружение), каквато  е БФВТ, субсидирана за дейност от държавата, не може да се управлява като частна фирма. В нея президентът не е самодържец, а изпълнител на решенията на Общото събрание  и Управителния съвет на федерацията. И още повече, когато тези решения са потвърдени от сключения договор между нея и ММС. В него по най-категоричен начин е посочено, коя персона, по колко и за какво може да получава или разходва държавни средства, като върху тези действия се упражнява системен контрол от страна на съответните органи на ММС.
 
Парадоксално е й друго – до този момент съдебните власти в страната обследват бившия президент Неделчо Колев за присвояване на няколко стотин хиляди лева, получени от трансфера на двама български състезатели в Азербайджан. И това дело не е приключено. Освен това тече друго разследване на същото лице за присвоени средства на федерацията от него през периода 2018-2020 година в размер на повече от 200 хиляди лева? Капак на всичкото е и обстоятелството, че поради некомпетентно боравене на Неделчо Колев с финансовите средства на БФВТ през 2021 г., тя трябва да върне на ММС повече от 30 хиляди лева. Е, какво още чакаме да извърши този „ценен управленски кадър”? И тук възникват поне два въпроса:
 
1. Може ли въобще разумен човек, да застане „зад гърба” на това лице (с не съвсем избистрен морален статус), който да се опита да неглижира или оправдае по някакъв начин досегашните му твърде пристрастни и необосновани действия?
2. Може ли лице, което подлежи на евентуални санкции от страна на съдебните органи поради посочените по-горе причини, не само да бъде представляващ, а и единствения разполагащ с финансовите средства на федерацията? И то въпреки, че текат процедури по установяването на извършени злоупотреби от него, именно в това направление? Не е ли редно същият да бъде отстранен, поне докато завършат всички дела, а не да продължава да деребейства и всява напрежение в ежедневието на всички състезатели, треньори и служебни лица, които съвестно изпълняват задълженията си?
 
В заключение трябва да отбележим, че напоследък щангите възвърнаха в значителна степен имиджа си на един от най-продуктивните  и проспериращи представители на българския спорт. Сегашният колектив от състезатели, треньори и специалисти работят в отлична координация, което предполага реални възможности за постигане на още по-големи успехи на международния тежкоатлетически подиум. Всяка намеса в този ход на нещата може да нанесе непоправими щети, не само на тежкоатлетическия, а и на националния спорт.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести