|

Кадети и девойки оживиха щанги залата в Дианабад

15.07.2015

След 3-месечна тягостна тишина, щанги залата в Дианабад отново се оживи в познатия тропот и глъч. Българска федерация по вдигане на тежести стартира тази седмица лагер за националните отбори кадети и кадетки. Два съставадо 15-годишни и до 17-годишни - започнаха в понеделник усилени тренировки за предстоящото от 1 до 9 август в шведския град Ландскрон Европейско първенство за тези възрастови групи.    

 

Общо 17 млади наши надежди, най-добрите от всички български центрове, се подготвят под ръководството на националния треньор Иван Иванов и неговите асистенти Живко Николов(Вн), Радослав Атанасов(Рс) и Божидар Божилов(Дч).

 

„Възстановеното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта ни позволи да започнем специализиран лагер с младите, непосредствено преди еврошампионата в Швеция. Не искаме да губим нито минута ценно време и час по-скоро да възвърнем позициите на България в световната тежка атлетика,“ заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев. Неприятната новина е, че финансирането на много от клубовете е спряно напълно, заради новите промени в Наредбата на министерството не осигуряващи средства за клубове с по-малко от 10 състезатели, независимо дали те са олимпийски или световни медалисти.

 

„Нямаме никакво време за губене докато тече обжалването по казуса с националните отбори. Това е причината да започнем усилени тренировки и лагер с по-малките, като се надяваме на ново положително решение за мъжете и жените,“ смята олимпийският шампион Иван Иванов, сега старши треньор на първите ни отбори.

 

Сред подготвящите се за еврошампионата в Швеция кадети и кадетки има няколко призьори от предишни големи първенства и турнири. Тук е 17-годишната Джесика Иванова, която спечели бронз в кат. 75 кг на Европейското първенство в Лимасол, Кипър през ноември миналата година. Много надежди се възлагат и на Даяна Димитрова в кат.48 кг при 15-годишните.

 

Ето и пълният списък на младите български национали, подготвящи си на лагер в Динабад за Европейското първенство в Швеция:

15 годишни момичета - 48 кг Атанаска Илиева, Даяна Димитрова, 53 кг Галя Шатова, Мария Кирева; момчета 50 кг Димитър Иванов, 56 кг Робърт Димов, 69 кг Кристиян Йорданов, 77 Златомир Ковачев, 85 Васил Маринов и 94 кг Георги Нагойчев.

17-годишни момичета – 48 кг Гергана Пампурджиева, 63 Ваня Лухова, +69 Джесика Иванова;момчета 56 Петър Тодоров, 62 Стилиян Гроздев, Христо Сотиров и 69 кг Християн Първановски

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести