|

„Контузеният“ за България Александър Димитров светкавично оздравя с 311 кг в Бундеслигата

06.12.2015

Отказалият да вдига за България на Световното първенство щангист Александър Димитров мистериозно оздравя и само седмица по-късно в отлично здраве събра двубой 311 кг, но за клубния си тим в Бундеслигата.

 

На шампионата на планетата в Хюстън Димитров сюрпризира неприятно треньорския щаб, като часове преди категорията си обяви, че е контузен и поради много силни болки отказва да участва в кат. 77 кг. Нещо повече, за по-голяма достоверност на травмата си, Александър заявил на старши треньора, че поради тази причина „приключва състезателната си кариера“.

 

Това затрудни неимоверно отбора и постави под въпрос защитата на олимпийските квоти. Отказът на Димитров породи вълна от критики към федерацията, тъй като преди това травма в ръката спря от участие и младежкия олимпийски шампион Божидар Андреев.

 

Първата работа на Димитров след завръщането му от Хюстън обаче бе да даде интервю за агенция, в което атакува федерацията като заяви, че „бил закаран насила в Съединените щати“ и едва ли не против волята му го качили в самолета за Хюстън, въпреки че имал „скъсани мускулни влакна на крака“. Александър се чувствал като екскурзиант, но нямало какво да направи, защото федерацията го насилила за пътуването до Щатите.

 

Сега, само седмица след като отказа да вдига за България Александър Димитров изведнъж се появи на състезание в Бундеслигата, където в събота за неговия клуб TSV Heinsheim и за лична полза изхвърли 135 кг и след това изтласка 176 кг за да събере 311 кг.

 

 „Непосредствено преди заминаването за Световното в САЩ разговарях с Димитров и той ме увери, че класиране в зоната на точките между 10-о и 20-о място е по способностите му, като и дума не обели за контузията,“ каза старши треньорът Иван Иванов. „В деня на неговата категория всички бяхме сюрпризирани от това, че бил контузен. Бяхме шокирани, но Димитров заяви, че поради тази причина дори прекратява кариерата си и му повярвахме. Сега обаче нещата се оказват съвсем различни. И още – аз следя представянето на своите състезатели и искам да припомня, че преди месец, на 7 ноември, Димитров участва в предишния кръг на Бундеслигата с двубой 329 кг(144 и 185)… Сами си обяснете как за един месец той вдига без проблеми два пъти за личен интерес в Германия, а между тях отказа да се състезава за България…“ каза още Иван Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992 г.   

 

„Постъпката на Димитров е меко казано некоректна и ще бъде обсъдена от ръководството на федерацията,“ смята президентът на БФВТ Неделчо Колев. „Аз я квалифицирам като национално предателство… Да откажеш да се състезаваш за България и седмица по-късно да вдигаш за лична изгода е некоректно и подло… Този отказ донесе много негативи на федерацията, подведе и министър Кралев, който преди два дни поздрави Димитров за честността и доблестта му да признае, че бил заведен насила контузен на Световното.

 

Сега същият щангист светкавично оздравя и е в отлична спортна форма. За това призовавам за повече толерантност и сдържаност в квалификациите. Имаме достатъчно проблеми заради чуждата небрежност в хранителната добавка, за да ни създават сега и нови. Нека всички заедно се опитаме да излезем от този неприятен случай, в който федерацията е потърпевша заради чужда вина,“ каза още Неделчо Колев.  

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести