|

Корона вирус спира Христо Христов за световното в Богота

28.11.2022

Корона вирус е причина европейският шампион Христо Христов да пропусне световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Колумбия. Шампионатът започва тази събота, но представителят на варненската школа няма да пътува за Богота, тъй като все още не се е възстановил и това наруши съществено подготовката му. По всяка вероятност Христов се е заразил в Германия, по време на последното си участие в клубното първенство на Бундеслигата преди две седмици, заяви старши треньорът Иван Иванов.

 

Така нашите в Колумбия ще бъдат девет:

 

ЖЕНИ:

Кат. 45 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, треньори Кръстина и Радослав Атанасови)

Кат. 59 кг Галя Шатова (Карлово, тр. Иван Лухов)

 

МЪЖЕ:

Кат. 55 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)

Кат. 61 кг Габриел Маринов (Ст. Загора, тр. Стоян Стоянов)

Кат. 67 кг 67 кг Валентин Генчев (Стара Загора, тр. Стоян Стоянов)

Кат. 73 кг Божидар Андреев (ТК „Христо Бъчваров“ Сливен, тр. Пламен Братойчев)

Кат. 89 кг Карлос Насар (Червен бряг, тр. Илиян Илиев)

Кат. 102 кг Дейвид Фишеров (ТК „Марица“ Пловдив, тр. Борислав Налбантов) и Васил Маринов (ТК „100-те войводи“ Сливен, тр. Станимир Колев)

 

Трима българи са с най-силни заявки като тежести в своите категории преди първенството в Богота: световният шампион Карлос Насар е с 400 кг в кат. 89 кг, натурализираният австриец Дейвид Фишеров, който вече взе европейска титла за България, е с 405 кг и с тях дели лидерството с катереца Фарез Елбак в категория до 102 кг, а еврошампионът Христо Христов (109) бе заявил 410 кг при 109-килограмовите, но няма да участва.

 

Българските щангисти записаха небивал от десетилетия успех на последното европейско първенство в Тирана тази пролет. Там нашите грабнаха 8 медала в двубоите, като с титли се завърнаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион бе Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. С общо 23 медала (13 от които златни) в отделните движения станахме първи в общото класиране по нации, а при мъжете спечелихме половината от 10-те категории.

 

На предишното световно първенство преди година в Ташкент България отвоюва един златен и един бронзов медал само в двубоите, а с тези в отделните движения отличията ни бяха общо пет. 17-годишният тогава Карлос Насар грабна титлата при мъжете в кат. 81 кг със злато в двубоя и световен рекорд изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето. Преди това, още в първия ден на шампионата Ангел Русев спечели злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките – в кат. 55 кг, Валентин Генчев се нареди пети в крайното класиране и в изтласкването на кат. 67 кг, Васил Маринов зае шесто място в двубоя на кат. 102 кг, а Христо Христов бе четвърти в кат. 109 кг.

 

Световното първенство в Богота е от 5 до 16 декември и ще бъде първата олимпийска квалификация за игрите в Париж през 2024 г. Според последните решения на Международната федерация (IWF) максималните квоти, които една държава може да спечели за следващата олимпиада в щангите са 3 при мъжете и 3 при жените. В Колумбия на 4 декември предстои и поредният „специален“ Конгрес на IWF, който трябва да спасява бъдещето на щангите като олимпийски спорт.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести