|

Маринов девети на световното в Богота, стара травма спря Фишеров

14.12.2022
България завърши с два медала в движенията участието си на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Богота. Последни в колумбийската столица на подиума излязоха в кат. 102 кг Васил Маринов и Дейвид Фишеров, като Васил зае девето място в двубоя, а стара травма в коляното попречи на представянето на Дейвид.
 
Двамата българи тръгнаха с еднакви тежести в изхвърлянето, като преодоляха 170 кг. След това Васил вдигна 174 кг и не успя на 176 кг, докато Дейвид усети остра болка в коляното и не можа да се справи със 174 кг и 177 кг. Това класира Маринов четвърти – на 1 кг от медалите, а Фишеров остана десети, но обострената стара травма в крака го отказа по-нататъшно участие. Лидер бе иранецът Реза Дедар със 177 кг, като първите шестима се вместиха в едва 3 кг, което правеше битката за златото във второто движение и в двубоя още по-оспорвана и неизвестна. 
 
Маринов започна изтласкването „на сигурно“ с 203 кг, а за да остане в зоната на медалите трябваше да направи голям скок нагоре в тежестите. Във втория си опит Васил не вдигна 208 кг, след това за да спечели време между излизанията си на подиума поиска без успех 210 кг. В крайна сметка девето място с 377 кг двубой за Маринов, а шампион с 391 кг стана Фарез Ибрахим Елбак от Катар с 391 кг.
 
Така България завършва участието си на световното в Богота с два „малки“ медала от движенията - злато със световни рекорди за мъже, младежи и юноши (220 кг) в изтласкването на 18-годишния Карлос Насар в кат. 89 кг и сребро на Божидар Андреев в изхвърлянето на кат. 73 кг.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести