|

Седмото издание на турнира в Кнежа събра клубове от цяла България

18.12.2022

Традиционният турнир по вдигане на тежести се проведе в Кнежа. И този път в залата в градчето се събраха клубове от почти всички региони на България. В надпреварата, която се провежда в памет на основателя на спорта в Северозапада Александър Бачийски, участваха представители на "Старт" - Червен бряг, "Михаил Петров" - Габрово, ТСК - Русе, "Херкулес" - София, Христо Бъчваров" - Сливен, "Тараненко" - Русе и разбира се домакините от "Мизия" - Кнежа. Преди старта с минута мълчание беше почетен треньорът на "Старт" и на големия ни талант Карлос Насар - Илиан Илиев, който внезапно си отиде преди няма и две седмици.

 

 

Надпреварата има за цел главно да помага за развитието на обещаващите ни таланти. Щангистите бяха разпределени във възрастовите групи - Момчета до 13 г., Девойки до 15, Кадети до 15 и до 17 г., като на подиума излязоха над 40 тежкоатлети. Те се състезаваха по специализираната система "Синклер".

 

При най-малките шампион стана Румен Иванов от "Херкулес", който с двубой от 128 кг събра 245,7 т. Второ място на почетната стълбица зае съотборникът му Димитър Каравачев (146 кг) с 232,1 т., пред Петко Георгиев ("Старт", 130) - 222,3 и др.

 

След това на подиума излязоха девойките. Първа е Рени Русева (ТСК) със 198,2 т. Русева, която е по-малка сестра на двукратния ни европейски шампион Ангел Русев, събра двубой от 123 кг. Втора се нареди Драгомира Венкова ("Хр. Бъчваров") със 173,9 т. и резултат 135 кг, а трета е Руслана Атанасова (ТСК) със 166,8 т. и двубой от 98 кг.

 

При кадетите до 15 г. шампион стана Нино Симеонов ("Херкулес") с 297,3 т. и двубой от 196 кг. Така състезателят на Кристиана Колева изпраща най-добрата си година, като по-рано той заслужи бронзов медал на Световното за кадети в Леон, Мексико, и сребърен на Европейското във Варшава.Втори в тази възрастова група в Кнежа се класира Павел Михайлов ("Старт") с 280,6 т. и двубой от 266 кг, пред Мартин Пенчев (ТСК) с 267,8 т. и 205 кг.

 

При най-големите победата грабна представителят на домакините Танислав Ангелов, който взе златото с 323,6 т. Ангелов събра 285 кг след 130 кг в изхвърлянето и 155 кг в изтласкването. Втори остана Петьо Стефанов ("М. Петров") с 313,5 т и двубой от 240 кг, пред Ангел Георгиев ("Старт) с 311,9 т и 301 кг резултат.

 

Всички състезатели получиха по медал и тениска за участието си в Кнежа, а призьорите разделиха солиден награден фонд и купи, подсигурени от спонсорите на турнира - Община Кнежа, "Пролет" АД, кооперация "Зора" и застрахователният брокер Ай енд Джи.

 

"Благодаря на спонсорите, тъй като именно те са в основата този турнир да се утвърди като сред най-основните в България. Нашата цел е да изграждаме щангисти и усилията ни показват, че успяваме", обяви главният организатор Васил Милашки.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести