|

Шесто злато и 11-и медал за България на ЕВРО2016 по щанги

16.09.2016

България спечели шести златен медал на продължаващото в полския град Нови Томисл Европейско първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки. Христо Христов бе безапелационен в кат. 94 кг при 15-годишните щангисти. Христо победи в изхвърлянето със 125 кг, след това вдигна най-много и в изтласкването със 166, което е европейски рекорд. Това му осигури златото в двубоя с общ резултат 291 кгсъщо еврорекорд.

„Христо направи перфектно състезание и просто разби конкуренцията. Този щангист има голямо бъдеще и се радвам, че още в тази възраст доказва своя потенциал,“ заяви старши треньорът на отбора Иван Иванов.

Златото е 11-и медал за младите ни щангисти  на шампионата в Полша - само от двубоите България вече има 6 златни, 3 сребърни и две бронзови отличия. Шампиони са Дияна Димитрова, Стилян Грозданов, Ангел Русев, Кристиян Йорданов, Галя Шатова и Христо Христов, със сребро - Ивана Петрова, Надежда Мей и Християн Първановски, а с бронзЙордан Атанасов и Диян Пампорджиев.

Така България досега спечели два пъти повече медали в сравнение с предишното първенство. Миналата година, воденият от Иван Иванов тим се върна от еврошампионата в Ландскрун(Швеция) с 5 медала в двубоите в същите възрастови групи – два сребърни и три бронзови.

Утре, в последния ден на ЕВРО2016 на подиума в Полша ще излязат двама наши представители: Васил Маринов в кат. +94 кг при 15-годишните и Мартин Тодоров в същата категория, но при 17-годишните.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести