|

Щангистите на България с 49 медала за 2023 година

11.12.2023
Снимка: БГНЕС
49 медала са спечелили българските щангисти през 2023 година. Отличията са от Световни, Европейски, както и от квалификации за Олимпиадата в Париж 2024. 
По този показател спортът се нарежда в топ 3 след най-големите в България.
От големи първенства тежкоатлетите ни заслужиха общо 13 медала, като Ангел Русев (55 кг) и Карлос Насар (89) триумфираха на Европейското в Ереван, а Божидар Андреев (81) и Христо Христов (109) спечелиха сребърни медали съответно в изтласкването и изхвърлянето на Мондиала в Рияд.
"Годината като цяло бе тежка. Започнахме с много вътрешни промени във федерацията, но в крайна сметка състезателите не се демотивираха, а напротив. Медалите са налице благодарение на тях и всички гарнитури в националния отбор", заяви главният треньор на националните отбори Иван Иванов.
"Благодаря на колегите ми, които не ме оставиха в трудните моменти и финансовите затруднения. Успяхме да запазим целите, които бяха поставени за годината. Приключваме с добър баланс и се надявам догодина на Европейското в София (12-20 февруари) да имаме още наградени състезатели след достойно представяне.
Не е имало от доста години голям шампионат в България по ред причини. Сега имаме състезание от този ранг и организацията тече на високо ниво. Тя е предоставена изцяло на президента на федерацията Ариф Маджид, който ангажира доста професионалисти, не само от България. Заявки на този етап има от 400 състезатели, а може би и повече. Това е нормално заради олимпийските квалификации.
Карлос не участва на Световното заради травма. Времето ни за подготовка бе силно ограничено. Нещата във федерацията се нормализираха някъде месец август. Отидохме на лагер в Рияд, но времето не ни стигна, за да се подготвим по най-добрия начин. Надявам се, че когато обстановката вече е нормализирана, състезателите ще започват подготовката по-рано. Относно младежите, надявам се в Лос Анджелис 2028 поне един от тях да бъде представител на България.
Имаме и десет млади момичета. Те тренират отделно от мъжете по ред причини, като това е мое виждане и на моите колеги. В момента има лагер за жени, които са с трима треньори. Целта е да имаме пълен отбор при дамите на Европейското", допълни Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.
Най-близо до класиране за Париж 2024 са Иван Димов (61 кг), Божидар Андреев (73г) и Карлос Насар (89).

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести