|

Велики шампиони на тренировката на щанги националите

18.02.2015
Алан Цагаев, Величко Чолаков, Николай Пешалов, Румен Теодосиев, Борислав Гидиков и Иван Иванов

Цяло съзвездие велики български шампиони в щангите се събра на тренировките на националите в Дианабад. Шестима легендарни тежкоатлети се срещнаха случайно, след като по едно и също време се оказаха по различни причини в залата, където първият ни тим се подготвя за Европейското първенство през април в Тбилиси.

 

Николай Пешалов бе дошъл да се види със своя добър приятел и някогашен съотборник Иван Иванов, който сега е старши треньор на националите. Двамата бяха неразделни в началото на 90-те години и деляха една стая по време на дългите лагери и първенства. Иван Иванов грабна златото на олимпиадата в Барселона 1992, след което стресна света със сензационния си отказ да продължи кариерата си на 22-годишна възраст. Пешалов също е олимпийски шампион, но за Хърватска от Сидни 2000, преди това спечели олимпийско сребро и бронз за България, плюс шест евротитли.

 

Третият олимпийски шампион в компанията е Борислав Гидиков. Той грабна златото в Сеул 1988 г., но след това скъсано сухожилие на китката прекрати рано-рано кариерата му. Като генерален секретар на БФ щанги в момента Гидиков не пропуска тренировка на националите и следи всичко около тяхната подготовка и ежедневие да е наред.

 

В залата бе дошъл и Величко Чолаков, гигантът вече подготвя близо 30 деца в Смолян и подпомага със съвети Йорданка Апостолова при треньорството й в Ставангер(Нор). Чолаков се похвали, че е напоследък е отслабнал с 40 кг и в момента тежи под 140 кг, което при неговия двуметров ръст го кара да изглежда като манекен. Величко спечели бронз на Олимпиадата в Атина 2004 и сребро от СП Ванкувър 2003. Единственият българин с олимпийски медал при супертежките.

 

Алан Цагаев е друг от българската тежка артилерия. Олимпийският вицешампион от Сидни 2000 и двукратен сребърен медалист от СП в момента е помощник треньор на националния отбор.

 

Компанията допълва Румен Теодосиев, някогашният еврошампион бе дошъл в залата за да уточни поредното пътуване на Иван Марков за състезания в Германия. В събота предстои последният редовен кръг от шампионата на Бундеслигата, който ще определи тимовете полуфиналисти. Поради дългата си кариера и много контакти в Германия и Франция, в момента Теодосиев помага при участието на нашите тежкоатлети като представители на клубни отбори в Западна Европа.

 

В Дианабад националните отбори мъже и жени продължават подготовка за Европейското първенство, което е от 9 до 18 април в столицата на Грузия, съобщава официалният сайт на Българска федерация вдигане на щанги wfbulgaria.com

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести