|

Злато, рекорди и „нула“ за Карлос Насар на световното в Колумбия

12.12.2022
Злато, „нула“ и световни рекорди белязаха представянето на Карлос Насар на шампионата на планетата по вдигане на тежести за мъже и жени в Богота. 18-годишният българин спечели изтласкването в кат. 89 кг, след като бе записал три неуспешни опита в изхвърлянето, а като бонус подобри световните рекорди за мъже, младежи и юноши във второто движение.  
 
Карлос започна неуверено състезанието, вероятно повлиян от големия шок, който го сполетя седмица преди световното първенство – внезапната смърт на личния му треньор Илиян Илиев, загубил живота си в мъглата и снеговалежа високо в планината на път за спортната база Белмекен. Насар два пъти не успя на старта в изхвърлянето със 173 кг, след това и със 174 кг, а тези тежести се равняваха на световен рекорд за юноши. С това българинът изпусна голям шанс за титла в общото класиране, тъй като големият фаворит и лидер по заявени тежести китаец Тао Тиан в последния момент не се появи на подиума и се отказа от състезанието. 
 
Отпаднал от двубоя, Карлос хвърли всички сили в изтласкването, където още в първия си опит счупи световния рекорд за юноши с 212 кг. След това българинът за малко не вдигна 217 кг, но при третия си опит с 220 кг си осигури златото в това движение и прати в историята световните рекорди в изтласкването за мъже, младежи и юноши. Шампион с 385 кг двубой стана Кейдомар Валения от Венецуела.
 
Карлос Насар е роден в Париж на 12 май 2004 г., майка му е българка, а баща му – ливанец. Израства в Червен бряг, там на 9-годишна възраст прави и първи стъпки в щангите с треньора Илиян Илиев, който бе негов личен наставник до кончината си на път за високопланинската база Белмекен преди седмица. 13-годишен е извикан в националния отбор и в първото си голямо първенство остава на крачка от медалите с четвърто място на европейското до 15-годишни в Косово 2017. Следващият сезон вече е на върха – европейски шампион при 15-годишните на първенството в Милано. Година по-късно е със злато от световното за кадети до 17 г. в Лас Вегас и от европейското до 15 г. в Ейлат. През 2020 г. спечели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу. Миналата пролет стана европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в кат. 81 кг завърши само на един кг след италианеца Антонио Пицолато. Шест месеца по-късно обаче българинът бе безапелационен и едва 17-годишен грабна световната титла при мъжете на първенството в Ташкент 2021 г. с двубой 374 кг, плюс злато в изтласкването със световни рекорди за юноши, младежи и мъже с 208 кг. Тази пролет Карлос Насар стана европейски вицешампион (след Антонио Пицолато) в кат. 89 кг от първенството в Тирана.
 
Златото на Карлос в Богота е втори медал за България на световното, след като преди два дни Божидар Андреев спечели сребро в изхвърлянето на кат. 73 кг.
 
Последните двама българи, които ще излязат на подиума в колумбийската столица са европейският шампион Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Те ще вдигат в кат. до 102 кг м ранните часове на сряда наше време.

 

 

© 2014 Българска федерация по вдигане на тежести